torsdag 28 november 2013

Femtio plus

Där sitter jag framför Victoriafallen i september 2013, nybliven 50 åring och på jobb i Botswana.
Inte hade jag anat att jag skulle åka till Afrika.
Inte hade jag anat alla de upplevelser jag där fick uppleva.
Inte hade jag anat hur det skulle beröra mig

Här sitter jag nu framför datorn och funderar på hösten som gått! Den har varit intensiv men så himla rolig. Överraskningarna har stått som spön i backen och än är det inte slut!

Bloggen har jag skött väldigt styvmoderligt men nu känner jag ett sug att starta igen. Funderar på om jag ska starta om med en ny, en där jag delar med mig av en ärlig bild av livet efter femtio, men landar i att fortsätta här!

Så här kommer en ärlig bild av att passera femtiostrecket!

Tema Tänder

Var hos tandhygienisten för några veckor sedan. Har frisktandvårdsförsäkring som innebär att jag för 77 kr/månaden under 3 år har fri tandvård med två besök hos tandvården vilket gör att jag inte behöver oroa mig för det ekonomiska och det är skönt! Sen att jag aldrig har haft problem med min tandstatus gör att jag inte oroade mig för något annat heller...

Men se en käftsmäll fick jag helt klart ändå!

Vid mitt besök fick jag en ny tandhygienist och hon dissade min tandstatus totalt! Med så mycket tandsten riskerade jag tandlossning med tanke på att jag passerat 50! Passerat 50! Ja med två månader så fort kan det väl ändå inte gå? Jorå hon stod på sig och tar med hjälp av ultraljud bort min tandsten. Blodet "forsar" och jag fasar! Får rådet att köpa eltandborste samt att jag ska flyttas upp till en annan nivå i frisktandvårdsförsäkringen som innebär att det kommer kosta mig nära 300 kr/månaden!

Kan säga att därefter följde en mycket lång diskussion. Om jag nu gör min del av egenvården och köper eltandborste som jag flitigt använder 2 ggr/dag i 2 minuter/tillfälle med 2 cm tandkräm på borsten borde jag väl få ligga kvar i den nivån jag tidigare haft? Men icke sa nicke! Ska till tandläkaren för en liten lagning i början på december och då kommer diskussionen att fortsätta var så säker!

Traskade hem i mörkret en fredagskväll i november med en känsla som är näst intill obeskrivlig! Ska mina tänder börja ramla ur käften på mig bara så där? Har jag blivit en gammal tant utan egna tänder? Ja som nyss utmanade mig och hoppade från femman bara för att jag kan! Hamnar i soffan med en filt över mig med den metalliska smaken av blod i munnen. Fredagsmys orkar jag inte med och funderar över vilket vin som passar till metallsmak! Turligt nog tar mellansonen och en vän tag i mysfaktorn och kvällen blir ändå överkomlig!

Och nu har jag gjort min del av avtalet med hjälp av...5 kommentarer:

 1. Men va länge sen jag var inne hos dig, och du har fyllt femtio....
  grattis...lilltjejen,
  jag fyllde sextio i september,
  och alla mina tänder sitter kvar ännu...
  ja ingen har ramlat ut förutom dom som tandläkaren har krånglat ut,
  för längesen då det var "onödigt" med lagningar ????

  Vilken resa du har gjort, nu vill jag ju höra mer, ska rota lite i din blogg
  och se vad jag finner där.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goa du! Räknar med att mina gaddar kommer hänga med länge till! Däremot inte tandhygienisten som jag kommer byta!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Så roligt att "se" dej här igen! Och JA, byt tandhygienist! Var också till just tandhygienisten i veckan , och som jag minns det var hon inte så nöjd med mitt tandstatus förra året. Det första hon frågar nu var om jag använt tandtråd varje dag (kände mej verkligen som ett litet barn) ,ärlig var jag och sa nej! Döm om min förvåning när hon ändock var nöjd med mina tänder,och jag kommer inte att kallas förrän om 18 månader. Jag ska väl säga att hon i alla fall var nöjd med att jag istället för tandtråd använder de där små borstarna som man lite enklare kommer åt med mellan tänderna.....

  SvaraRadera
 3. Du ska absolut byta tandhygienist! Tandsten har inte med tandlossning att göra och blodet ska inte forsa av en ultraljudsbehandling - inte ens om hon använt en hovkrats! Hu, de där hygienisterna har väldigt olika handlag, det är då helt säkert.
  Dessutom ifrågasätts nu fluorets inverkan på vår tandhälsa. Jag är inte tillräckligt insatt, men har sett att det finns väldigt olika skolor där.

  SvaraRadera