Då har jag testat att baka Vinbärsbröd enligt recept från Pain de Martin. Allt började redan igår kväll med att jag fick gå ut och plocka lite vinbär. Kan säga att det fanns gott om dem, tur att jag hittade en anledning att plocka lite.
Sen var det till att blanda ihop en surdeg i en bunke samt en bunke där vinbär, vetekross* och sirap* (*det var det jag hade hemma) skållades. På med plast och sen fick de båda bunkarna sova ovanför kylskåpet allt enligt rekommendationer från Martin.
Vaknade tidigt, var nog en nyfikenhetskänsla som väckte mig. Tassade upp i köket och kollade hur det stod till. Allt var under kontroll. Efter en stund så blandade jag ihop allt i en enda bunke tillsammans med mjöl, solroskärnor och salt. Sen kämpade jag på med sleven och arbetade ihop degen för hand. Jobbade så hårt att jag fick en blåsa på ringfingret;-))
Sen fick de jäsa mer innan de skjutsades in i ugnen. Ojojoj vad det luktade gott! Å jag som inte ätit någon macka på bra länge pga min fasta. Men den som väntar på något gott ...
De färdiga bröden fick ligga och svalna innan de avsmakades.
Hur smakade det då? Ja mycket mustigare än vad jag är van vid. Det var rejält tuggmotstånd och vinbären anades som en angenäm syrlighet. Solroskärnorna gav en liten lätt nötantydan vilket var mycket passande. Tror dock tyvärr att grabbarna kommer att rata detta brödet. För mycket "nymodigheter" för dem. Men jag ska helt klart baka brödet igen och då ska jag se till att ha både rågkross och farinsocker hemma.
Så nu blir det till att plocka vinbär och frysa in i 300 grams påsar!
Bjuder på en extra bild idag på himlen som var extra spännande innan åskvädret drog över oss!
Himlen ser ju ut som ett blått hjärta!
SvaraRaderaMums, vilket gott bröd du har bakat.
Hälsningar Kerstin
Så läcker sista bilden var!
SvaraRaderaUndrar om jag ska prova på att baka det där brödet, annars kanske du kan frysa in lite och spara tills jag kommer?
Vinbär brukar jag mest göra gelé av, men jag har ett underbart bålrecept som kräver frusna bär, så numera försöker jag påminna mig att frysa in en del av skörden - ska se till att det kan räcka till bröd också!
Hm, kanske ska testa det där... ser onekligen gott ut.
SvaraRaderaSå kul at ttitta in hos dej igen!
SvaraRaderaAlltid något på gång!
Får nog skärpa till mej för nu har jag ju varit ledig nästan två veckor!!!!! Borde ha lite go`nu!
Vinbär är gott att ha i frysen till smulpaj, friskt och gott gärna rejält med havregryn i!
Annars gör även jag gelé men helst ska man ju plocka dem tidigt då!(enligt mamma)
Kram och ha en bra dag!
Vilken vacker himmelsbild! Otrolig.
SvaraRaderaHär hemma har det varit varmt och gott och jag har varit med Emmi och Doglas och badat. Mina sista semesterdagar...